Hastane Temizliği
Hastane Temizliği, odaları gün içinde rutin olarak temizlikleri yapılır. Temizliği yapılmadan önce kat arabası düzenlenir eksik malzeme ve ekipmanlar tamamlanır. Hasta odasına izin alınarak girilir. Oda içi çöpler toplanarak temizliğe başlanır. Oda içi 50cm-200cm arasındaki yüzeylerin tozu alınır. Yemek masası ve telefon beyaz bezle silinir. Bu işlemde hem temizlik hem dezenfekte işlemini bir arada yapabilen kimyasal kullanılır. Tuvalet temizliği yapıldıktan sonra odadaki sarf malzemeler tamamlanır. Zemin önce kuru mop ardından paspas işlemi ve daha sonra nemli mop yapılır.
Son olarak bir eksik olup olmadı kontrol ediler. Kapı kolu silinerek temizlik işlemi tamamlanır. Bu işlem sırasında eldiven kullanılmalıdır. Çöp alımı ve tuvalet temizliklerinden sonra kesinlikle eldivenler değiştirilmelidir HASTA WC TEMİZLİĞİ Rutin hasta odası temizliği yapılırken tuvalet temizliği de yapılır. Öncelikle eldiven giyilir. Sonra tuvalet çöpleri toplanır, bu aşamada klozet içine asidik dezenfektanlı kimyasal sıkılır ve beklemeye alınır.
Fayanslar ve ayna sarı bezle silinir. Sonra lavabo mineralli ovma kimyasalı ve sünger yardımıyla temizlenir. Kimyasal kalıntısı kalmaması için iyice durulanmanlıdır. Aynı işlem duşa kabin zemini için uygulanır. Duşakabin camları sarı bezle silinir. Daha önceden ürün sıkmış olduğumuz klozet içi fırçayla ovulur iyice durlanır. Klozetin dış kısımları kırmızı bezle silinir. Tuvalet sarf malzemeleri tamalanır. Zemin dezenfektanlı kimyasalla paspaslanır. Son kez bir eksik olup olmadığı kontrol edilir, kapı kolu silinenerek işlem tamamlanmış olur.
Bez, mop, paspas püskülü , çift kovalı paspas arabası gibi malzemeler sadece tuvaletlerde kullanılarak olası enfeksiyonları engeller. CHECK/OUT ODA TEMİZLİĞİ Hasta taburcu olduktan sonra odanın tamamen temizlenmesi, tekrar kullanıma hazırlanması işlemidir. Temizlikten önce gerekli tüm ekipman ve malzemeler tamamlanır. Kat arabası ve kirli çamaşır arabası oda içine alınır. Oda içi çöpler ve kirli çamaşırlar toplanır. Taburcu odası temizliğinin en önemli işlem basamağı yatak silimidir. Yatak dezenfektanlı temizlik kimyasalı ve mavi bez yardımıyla en uç noktalarına kadar temizlenir. Oda içi tüm duvarlar, havalandırma, lambalar, yangın dedektörü, tablolar silinir. Tuvalet, hasta odası tuvaletindeki işlem basamaklarına göre daha detaylı olarak temizlenir. Hasta odası sarf malzemeleri tamamlanır. Zemin dezanfektanlı kimyasalla temizlenir. Oda son kez kontrol edilir.
Kapı kolu silinerek temizlik işlemi tamamlanmış olur. DOKTOR ODASI TEMİZLİĞİ Doktor odası temizliği hasta muayenesinin olmadığı gece vardiyalarında temizlenir. Gün içerisinde talebe göre temizlik yapılır. Hasta odaları temizliğinde de dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri dezenfeksiyon işlemidir. Temizlikte kullanılan temizlik kimyasalı dezenfektanlı olmalıdır. İşlem sırasında kesinlikle eldiven kullanılmalıdır. Kat arabası, kullanılacak malzeme ve ekipman hazırlandıktan sonra odadaki çöpler toplanır. Sonra 50 cm-2 m arası düz zemin toz alımı mavi bez ile yapılır. Telefon beyaz bezle silinir. Masa, üstündeki hiçbir şey yer değiştirmemek suretiyle silinir. Ayrıca masa üstü ıslakken kağıtlar konmamalıdır. Lavabo ve ayna temizliğinden sonra zemin dezenfektanlı temizlik kimyasalı ile silinir. Eksik birşey kalmaması için son bir kez daha kontrol edilir, kapı kolu silinerek temizlik işlemi bitirilir. Doktor odasında kanlı, vücut sıvısı bulaşmış atıklar olabilir. Bu atıkların tıbbi atığa atılması, bu işlemler sırasında kesinlikle eldiven kullanılması gerekir. İDARİ OFİS TEMİZLİĞİ Hastane ofisleri enfeksiyon açısından en az risk grubunda olsa bile yapılan temizlikte dezenfeksiyon işlemine dikkat edilmelidir. Ofis temizlikleri mesai saatleri haricinde yapılır. Gün içersinde talebe göre temizlik yapılabilir.
Temizlikte kullanılan temizlik kimyasalı dezenfektanlı olmalıdır. İşlem sırasında kesinlikle eldiven kullanılmalıdır. Kat arabası, kullanılacak malzeme ve ekipman hazırlandıktan sonra odadaki çöpler toplanır. Sonra 50 cm-2 m arası düz zemin toz alımı mavi bez ile yapılır. Telefon beyaz bezle silinir. Masa, üstündeki hiçbir şey yer değiştirmemek süretiyle silinir. Ayrıca masa üstü ıslakken kağıtlar konmamalıdır. Pelüş ve cam çek yardımı ile cam temizliği yapılır. Zemin papaslama işleminden sonra eksik olmaması için son kontrol yapılır. Kapı kolu silinerek temizlik işlemi tamamlanır. DETAY TEMİZLİK Hastanelerde günlük temizliğin haricinde periyodik olarak temizlikler yapılmaktadır. Bu periyodlar haftalık, aylık, altı aylık, yıllık olabilmektedir.
Periyodik temizlikler tatil günlerinde, iş trafiğinin yoğun olmadı zamanlarda yapılır. Havalandırmalar, lambalar, yangın dedektörleri, duvarlar, süpürgelikler, cam pervazla, perdeler, koltuklar, yataklar periyodik olarak temizlenir. Günlük temizlik daha çok bakımı korumak, toz almak amaçlı yapılır. Temizleme gücü yüksek dezenfekte özelliği olan kimyasallarla ulaşılması zor alanların periyodik olarak temizlenmesi eskimeyi ve aşırı kirlenmeyi engellemektedir. Detay temizlik için personele eğitim verilerek çok iyi sonuçlara ulaşılır.