Temizlik Maddeleri ve Kullanım Alanları - Enmis Sosyal Hizmetler Temizlik San. Tic. Ltd. Sti
Temizlik Maddeleri ve Kullanım Alanları

Temizlik Maddeleri ve Kullanım Alanları

Temizlik Maddelerini Satın Alırken ve Kullanırken Dikkat Edilecek Noktalar

Bilim ve teknolojinin ilerlemesiyle birlikte temizlik maddeleri çok gelişmiştir. Temizlik sağlığın ön koşuludur. Temizlik gereçleri yüzeyin kirden . Bir temizliğin iyi gerçekleşmesi için uygun temizlik gereçleri seçilmelidir.

Temizlik maddelerini kullanım alanlarına göre şöyle sıralayabiliriz:

  1. Temel temizlik maddeleri:  Yüzeydeki kiri temizlemek amacıyla kullanılır. Taş, mozaik, fayans gibi yüzeylerin yoğunlaşmış kirlerden temizlenmesinde ve cilanın yüzeyden çıkarılmasında kullanılır. Ahşapta kullanılmamalıdır.
  2. Genel temizlik maddeleri: Banyo, küvet, fayans, cam, ayna ve kapı gibi yüzeylerin temizliğinde kullanılır. Asitli maddeler olmadıklarından kullanıldıkları yüzeye zarar vermez. Kullanıldıktan sonra iyi durulanmalıdır. Hoş kokulu gereçlerdir.
  3. Nötr temizlik maddeleri: Cilalı yüzeylerin günlük temizlik ve bakımında kullanılır. Cilalı yüzeyler diğer temizlik gereçlerinden zarar görürler. Asitli gereçler cilanın matlaşmasına ya da çıkmasına neden olur ayrıca alkali olanlarda bu yüzeylere zarar verir o yüzden nötr olan temizleme gereçleri bu yüzeylerin temizliğinde tercih edilmelidir.
  4. Ovma maddeleri: Yüzeydeki kirleri, ovma yoluyla temizleyen maddelerdir. Banyo, lavabo, küvet ve fayans temizliğinde kullanılır. İçinde klor olduğu için kirleri yok ederken aynı zamanda yüzeyi ağartır. Toz olanların yüzeyi çizme oranı sıvı olanlardan fazla olduğu için sıvı olanlar tercih edilmelidir.
  5. Dezenfektanlar: Dezenfeksiyon için yani yüzeydeki mikroorganizmaların yok edilmesinde kullanılır ve bir temizleme maddesi değildir. Bu yüzden temizleme işleminden sonra kullanılmalıdır. Kullanılacak yüzeye ve ortamda bulunacak mikroorganizmanın türüne göre dezenfektan kullanılmalıdır.
  6. Cam ve ayna temizleme maddeleri: Cam ve aynaların temizliğinde kullanılan temizlik gereçleridir.
  7. Tıkanmış boruları açma maddeleri: Su tesisatında tıkanmış boruları ve giderleri açın asitli gereçlerdir. Asitli gereçler boruları tıkayan saç, sabun vb. artıkları eriterek yok eder.
  8. Kireç ve pas çözücüler: Banyo, lavabo, küvet, gider ve armatürler sürekli su ile temas ettiklerinden kireçlenerek mat ve kötü görünürler. Asit oranı yüksek olan bu temizleme gereçleri bu amaçla bu yüzeylerin temizliğinde iyi sonuç veriri.
  9. Leke çözücüler: Her yüzey ve leke çeşidi için  leke çözücüler vardır. Leke çıkarıcılar piyasada sprey veya sıvı halinde bulunur.
  10. Cilalar: Zeminlerin daha parlak ve bakımlı olmasın sağlar. Genellikle, mermer, mozaik, ahşap, parke ve marley vb. yüzeylerin parlatılmasında kullanılır.Cilalar zeminleri çizilmeye karşı korur, görünümlerini güzelleştirir, zeminlerin güzel görünmesini, hijyenik olmasını ve kolay temizlenmesini sağlar.
  11. Özel temizlik maddeleri: Metal, mobilya, deri vb. yüzeylerin temizlenmesi için ve barkımı için hazırlanmış temizleme gereçleridir.

Temizlik maddelerini seçerken dikkat edilecek noktalar:

  1. Kimyasal olarak yumuşak olmasına yüzey ve cilde zarar vermemesine dikkat ediniz.
  2. Kötü kokulu  olanları almayınız.
  3. Ambalajlı olanlarını tercih ediniz. Delik ve yırtık ambalajlı olanları satın almayınız.
  4. Kullanacağınız yüzeylere uygun olan temizlik gereçlerini satın alınız.
  5. Son kullanma tarihine bakınız.
  6. Ambalajlarının üzerinde, marka, firma adı, seri no, net ağırlık ve kullanım bilgisi olmasına dikkat ediniz.
  7. TSE damgası olan temizlik maddelerini tercih ediniz.
  8. Yeni çıkan ürünleri kullanınız ancak sürekli kullanmak için mevcut olanlarla fiyat, temizleme gücü ve cilde zarar verme durumu yönünden karşılaştırma yapınız.
  9. Temizleme, beyazlatma gücü yüksek olanları tercih ediniz.
  10. Bir temizlik gerecinden beklentilerinizin neler olduğunu belirleyiniz.

Temizlik maddelerini kullanırken ve saklarken (depolarken) dikkat edilecek noktalar

  1. Temizlik maddelerini kullanırken kullanma talimatına dikkat ediniz.
  2. Temizlik maddeleri hangi yüzeyleri temizlemek için üretilmişse o yüzeylerin temizliğinde kullanın. Kullanım amacı dışında kullanmayınız.
  3. Temizlik maddelerinde yağ çözücü gereçler olduğundan çıplak elle kullanıldıklarında cildin yüzeyindeki yağlı maddeleri aldıklarından cildin kurumasına ve asitli gereçler ellerin yıpranmasına neden olduğundan mutlaka eldiven kullanınız ve hatta bazı gereçleri kullanırken maske bile takınız.
  4. Temizlik maddeleri asla birbirine karıştırmayınız. Birbiriyle reaksiyona girdiklerinde gözlere ve ciğerlere ve solunum sistemine zarar verici gazlar otaya çıkar. Örneğin çamaşır suyu ile ovucu gereçler birbirine karıştırıldığında zehirli gazların oluşmasına neden olur.
  5. Sıvı temizlik maddelerini kullanma talimatına uygun oranda su ile karıştırınız. Gereğinden fazla kullanıldığı takdirde, makineye ve yüzeye zarar verir, daha fazla durulama gerektirir ve ekonomik açıdan zarar verir.
  6. Sıvı ve sprey temizlik maddeleri kullanmadan önce içindeki maddelerin iyice karışması için iyice çalkalayınız.
  7. Temizlik maddeleri kullanıldıktan sonra kapaklarını hemen kapatınız.
  8. Temizlik maddeleri kendi ambalajlarında saklanmalı eğer başka bir şeyin içine konacaksa mutlaka üzerine hangi temizlik maddesi olduğunu bir etiketle belirtiniz.
  9. Asit içeren temizlik maddelerini havadar bir yerde kullanınız ve temizlik esnasında mutlaka bir maske ve eldiven kullanınız.
  10. Temizlik maddeleri tene veya göze sıçrarsa bol soğuk su ile yıkayınız.
  11. Temizlik maddelerini temizlenecek yüzeye direkt olarak dökmeyiniz.
  12. Temizlik maddelerini saklarken, kendi ambalajında, kapağı kapalı olarak, toz ve benzeri olanları nemsiz bir ortamda, gıda maddelerinden uzak olarak, depolama alanını sık sık havalandırarak çocukların ulaşamayacağı bir yerde saklayınız (depolayınız).
Call Now Button